koken, tafelen, natafelen & kookcadeaus. Wij verkopen het juiste kookgereedschap en servies item voor elk gerecht! Kookings Kookwinkel Weert Limburg Online en fysieke winkel!

Winkelwagen

Je winkelwagen is momenteel leeg

Snijplank waarop je al je voedsel voorbereid en zorgt dat je niet door de plank snijdt maar erop

Snijplank waarop je al je voedsel voorbereid en zorgt dat je niet door de plank snijdt maar erop want problemen met de meeste planken is omdat er verkeerd gevormde messen op gebruikt worden waarmee je logischerwijs door de plank snijdt al hoe je probeert dat te vermijden.

En heeft het insnijden weinig met het materiaal van de plank te maken, de plank moet "zachtaardig" zijn voor je messen. Anders zijn de messen veel te snel bot.

Op een plank snij je met een mesje waarvan de punt omhoog loopt waardoor je die niet door de plank duwt wat veiliger werkt dan trekken aan je mes. Je duwt het mes weg van de hand die het product vasthoudt in plaats dat je richting de hand trekt die het product vasthoudt.

In onze winkel laten we dingen graag zien om te verduidelijken.

Een doffe plank moet eerst ingeolied worden voordat je hem gaat gebruiken want anders trekt het vocht uit je producten in de plank en kan de plank krom trekken en onherstelbaar verkleuren.

Een te harde (glazen of metalen) snijplank maakt je messen bot omdat deze materialen harder zijn dan het messenstaal. Hygiene en bacteriën zijn een kwestie van onderhoud van je plank, waardoor er niets intrekt, het juiste mes gebruiken waarmee jij je snijplanken niet stuk snijdt, dus geen schilmesjes op een plank. Als een plank goed verzorgt is, is ze vocht afstotend en tegen wat zout hebben bacteriën geen kans. 

Ja, zout kan bacteriën doden, voornamelijk door uitdroging en het verstoren van hun enzymactiviteit. Dit proces wordt osmose genoemd, waarbij water de bacteriecel verlaat vanwege de hoge zoutconcentratie buiten de cel. Bij reinigen van oppervlakken, zoals een snijplank, is er na ongeveer een kwartier laten intrekken al een reinigend en bacteriedodend effect.

Als je jou plank eens echt wilt schoonmaken, kan je bacteriën op een snijplank doden met een combinatie van citroensap en zeezout. Door het citroensap en grof zout op de plank te wrijven en dit een tijdje te laten intrekken. Het zout schuurt bacteriën en vuil weg, terwijl het zuur van de citroen helpt bij het doden van bacteriën en het neutraliseren van geurtjes.

Zo maak je je snijplank schoon met citroen en zout

Onderhoud houten snijplank en behandelen van een nieuwe houten snijplank voor gebruik, vaak zijn nieuwe planken al ingeolied. Je kan een nieuwe snijplank eerst schoon maken en daarna oliën met speciale snijplankolie, minerale olie, of geschikte plantaardige oliën zoals druivenpit-, walnoot- of lijnzaadolie (let op bij notenallergie).
 
Je kunt olijfolie beter vermijden om een snijplank te behandelen; het kan na verloop van tijd ranzig worden, een onaangename geur veroorzaken en een plakkerige, vettige laag achterlaten die de groei van bacteriën kan bevorderen.
 
Gebruik in plaats daarvan speciale snijplankolie of een geur- en smaakloze olie zoals druivenpitolie, arachideolie, of minerale olie om je houten snijplank te beschermen en te onderhouden.
 
Breng met een doek olie aan, laat het minimaal een paar uur of zelfs een nacht intrekken totdat de plank geen olie meer opneemt, en veeg vervolgens de overtollige olie weg. Herhaal dit proces indien nodig om een goede beschermlaag te creëren en uitdroging en beschadiging van de plank te voorkomen.
 
Geef een plank niet het idee dat hij continue onder water zit want dan gaat het fout. Wrijf de olie in met schone pluisvrije doek. Ga door tot de plank geen olie meer opneemt en verzadigd is en hou dit bij dan kan er geen vocht in je plank trekken. Als de plank vochtig aanvoelt de overige olie eraf en de plank droogvegen.
 
De olie creëert een beschermende laag die voorkomt dat vocht wordt opgenomen, wat uitdroging, kromtrekken en scheuren tegengaat. De oliën brengen de natuurlijke diepte en kleur van het hout weer naar boven en halen het doffe weg.

 

0 producten

Geen producten gevonden